Denumirea oficiala: Romania
Descriere geografica: România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și est și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.
Istorie:
De-a lungul timpului, diferite porțiuni ale teritoriului de astăzi al României au fost în componența sau sub administrația Daciei, Imperiului Roman, Imperiului Otoman, Imperiului Rus și a celui Austro-Ungar.
Cea mai veche atestare documentară cunoscută a numelui de țară este Scrisoarea lui Neacșu din 1521, ce conține mențiunea cěra rumŭněskŭ (Țeara Rumânească).
Cele mai vechi atestări documentare ale termenului de „rumân/român” cunoscute în mod cert sunt conținute în relatări, jurnale și rapoarte de călătorie redactate de umaniști renascentiști din secolul al XVI-lea care, fiind în majoritate trimiși ai Sfântului Scaun, au călătorit în Țara Românească, Moldova și Transilvania. Astfel, Tranquillo Andronico notează în 1534, că valahii „se numesc romani”.
România a apărut ca stat, condus de Alexandru Ioan Cuza, în 1859, prin unirea dintre Moldova și Țara Românească, păstrând autonomia și statutul de stat tributar față de Imperiul Otoman, pe care-l aveau cele două principate. A fost recunoscută ca țară independentă 19 ani mai târziu.
În 1918, Transilvania, Bucovina și Basarabia s-au unit cu România formând România Mare sau România interbelică, cu cea mai mare extindere teritorială din istoria României (295.641 km2).
Romania a participat la cle 2 razboaie mondiale fiind nevoită, să cedeze teritorii Ungariei (nordul Transilvaniei), Bulgariei (Cadrilaterul) și Uniunii Sovietice (Basarabia, Herța și Bucovina de nord). După abolirea regimului lui Antonescu de la 23 august1944 și întoarcerea armelor contra Puterilor Axei, România s-a alăturat Puterilor Aliate (Anglia, Statele Unite, Franța și Uniunea Sovietică) și a recuperat Transilvania de Nord, fapt definitivat prin Tratatul de pace de la Paris semnat la 10 februarie 1947.
Religie: Biserica Ortodoxă Română este instituția religioasă din România cu cel mai mare număr de credincioși. Biserica Ortodoxă, cu tradiții de aproape două milenii, are rădăcini adânci în domeniul cultural și social din România. Cea mai mare parte a populației României, aproximativ 85%, s-a declarat ca fiind de confesiune creștin ortodoxă . In Romania mai sunt si alte comunități religioase aparținătoare altor ramuri ale creștinismului este următoarea: romano-catolici, reformați, cultului baptist, cultul armean, ortodocșii pe stil vechi, penticostali, șiromâni uniți, există și o minoritate islamică compusă majoritar din turci și tătari, exista si persoane de religie mozaică etc.
Forma de guvernamant: România este o republică semi-prezidențială.
România este un stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Forma de guvernământ a statului român este republică semiprezidențială.
Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor — legislativă, executivă și judecătorească — în cadrul unei democrații constituționale. Președintele este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Capitala: București, este cel mai mare oraș al Romaniei și al șaselea oraș din UE după populație (aproximativ 2 milioane locuitori).
Seful statului: Președintele este ales pentru un mandat de 5 ani, prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Suprafata: suprafața teritoriului (238 391 km²) și a șaptea după numărul populației (peste 20 milioane locuitori) dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Limba oficiala: este limba română ce aparține grupei limbilor romanice de est și este înrudită cu italiana, franceza, spaniola, portugheza,catalana și, mai departe, cu majoritatea limbilor europene/
Moneda: leu.
Situatia politica: În contextul căderii comunismului în toată Europa de Est, un protest început la mijlocul lunii decembrie 1989 la Timișoara s-a transformat rapid într-un protest național împotriva regimului politic socialist, înlăturându-l pe Nicolae Ceaușescu de la putere, astfel Romania a redevenit țară democratica dupa 1989, iar in 1990 au avut loc alegeri libere pentru parlament, senat si presedentie.
Parlamentul României este bicameral fiind alcătuit din Senat și Camera Deputaților.
Guvernul României este autoritatea publică a puterii executive, care funcționează pe baza votului de încredere acordat de Parlament și care asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice
Constituția României se bazează pe modelul Constituției celei de a cincea Republici Franceze și a fost ratificată prin referendum național la data de 8 decembrie,1991. În anul 2003 a avut loc un plebiscit prin care Constituției i-au fost aduse 79 de amendamente, devenind astfel conformă cu legislația Uniunii Europene.
Pe plan extern: după decembrie 1989, România și-a reorientat politica pe calea întăririi legăturilor cu occidentul, în mod special cu Statele Unite și Uniunea Europeană.
Dacă, în 1972, România devenea membră a Băncii Mondiale și a FMI și de asemenea a Organizației Mondiale a Comerțului, în 2004 ea a devenit membră a NATO iar din 2007 face parte din Uniunea Europeană.
Printe obiectivele Uniunii Europene se află promovarea progresului economic și social, echilibrat și durabil, prin întărirea coeziunii între țările membre. Astfel Romania a benificiat si mai beneficiaza de sprijunul economic al UE prin fonduri europene nerambursabila printe care amintim si Granturile SEE și Norvegiene.
Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei în vederea reducerii disparităților sociale și economice în cadrul Spațiului Economic European și pentru a întări relațiile bilaterale cu cele 16 state beneficiare din sudul și centrul Europei.
Astfel, prin suma alocată prin Mecanismul Financiar Norvegian (115.2 mil. euro), România este al doilea stat beneficiar, ca volum, dupa Polonia.