Pages

Norvegia si finantatorul proiectului "Romania Norvegia dezvoltarea relatiilor bilaterale"

Denumirea oficiala: Regatul Norvegiei.

Descriere geografica: Regatul Norvegiei se compune din partea continentala a Peninsulei Scandinave, precum si din arhipelagul Svalbard si Insula Jan Mayen in Oceanul Arctic.
Tara are trei domenii in administrare in Antarctica: Pamantul Reginei Maud, Insula Petru I si Insula Bouvet, care nu fac parte din regat.

Istoria

Trecand peste dezvoltarile ulterioare stabilirii populatiei in aceste regiuni (10.000 i.Hr.), perioada dintre anii 800 si 1000 A.D. este cunoscuta ca perioada vikingilor, fiind una dintre perioadele de referinta in istoria tarii.

In secolele VII-IX au avut loc primele incercari de unificare a triburilor aflate pe teritoriul Norvegiei. Acest proces s-a desavarsit in secolul XI, in timpul domniei lui Olav II (1015-1028). In secolul al XIII-lea Norvegia si-a extins stapanirea asupra Islandei, Groenlandei, Insulelor Feroes si Orkneys.
La sfarsitul secolului XIV, Norvegia devine obiectul unei aprige dispute intre Suedia si Danemarca.

Prin  constituirea "Uniunea de la Kalmar", in 1397, Norvegia va ramane sute de ani dependenta de Danemarca. In urma razboaielor napoleoniene, in 1814, Suedia reuseste sa smulga Danemarcei, Norvegia. Norvegia se desprinde, insa, definitiv de Suedia, prin organizarea unui referendum pentru independenta, in 1905.

Descoperirea de petrol si gaze naturale in apele teritoriale la sfarsitul anilor 1960 a dus la o puternica dezvoltare a economiei norvegiene.

Bogatele resurse de combustibili energetici, veniturile obtinute pe seama acestora si nivelul ridicat de dezvoltare economica si stabilitate sociala  au constituit baza respingerii prin referendumurile din 1972 si 1994 a aderarii Norvegiei la UE.

Religia: protestanti/luterani evanghelici (86% din populatia tarii); alte religii: islamisti, ortodocsi, penticostali, romano-catolici.

Forma de guvernamant

Norvegia este o monarhie constitutionala, actuala Constitutie fiind adoptata la 17 mai 1814. Puterea executiva apartine Regelui, care incredinteaza Guvernului exercitarea efectiva a acesteia, iar Parlamentului (Storting) puterea legislativa.

Capitala: Oslo.

Seful statului: HARALD V, Regele Norvegiei

Suprafata: 385.155 Km2, incluzand Insulele Svalbard si Jan Mayen.

Limba oficiala: norvegiana (cu variantele bokmal si nynorsk).

Moneda: coroana norvegiana (NOK); 1 Euro = aprox. 8 NOK, 1 USD = aprox. 6,75 NOK (oct.2006).


Situatia politica

Pe plan intern: Norvegia este unul din statele cu cea mai veche democratie din lume. Sistemul politic este pluripartidic. Parlamentul (Stortinget) este unicameral si cuprinde un numar de 169 de reprezentanti. Alegerile parlamentare au loc o data la 4 ani. Conform Constitutiei, nu este posibila organizarea de alegeri anticipate.

Pe plan extern: Norvegia este un membru fondator, activ, al NATO. Norvegia completeaza flancul nordic al NATO, fiind o componenta importanta in apararea Aliantei.

Ca tara foarte activa in cadrul ONU si al Aliantiei Nord-Atlantice, Norvegia promoveaza pacea in lume, fiind implicata in numeroase negocieri pentru solutionarea conflictelor dintre natiuni. Premiul Nobel pentru Pace este decernat la Oslo, la 10 decembrie in fiecare an.

Norvegia face parte din: Consiliul Europei, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Organizatia Mondiala a Comertului, Fondul Monetar International si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

Norvegia face parte din Spatiul Economic European (SEE) si este parte la Acordul European de Liber Schimb (AELS).

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei în vederea reducerii disparităților sociale și economice în cadrul Spațiului Economic European și pentru a întări relațiile bilaterale cu cele 16 state beneficiare din sudul și centrul Europei

Mecanismul Financiar Norvegian (denumit şi Granturile Norvegiene) a fost instituit în 2004, după ce Uniunea Europeană a primit zece noi state membre, iar pentru perioada 2009‐2014, cele 3  țări au încheiat cu UE un acord pentru o contribuție financiară de 1,79 miliarde euro. Alocațiile financiare sunt acordate pe o perioadă de 5 ani, iar obiectivele vizate, precum şi sumele disponibile, sunt stipulate în mod expresîn Acordurile încheiate la data de 28 iulie 2010 între Uniunea Europeană şi Regatul Norvegiei  pentru Mecanismul Financiar Norvegian 2009‐2014, în valoare de 115.2 milioane euro, respectiv între Uniunea Europeană şi Guvernele Norvegiei, Islandei şi Liechtenstein pentru Mecanismul Financiar SEE 2009‐2014, în valoare de 190.75 milioane euro. Aceste două   acorduri de asistență  financiară nerambursabilă au valori sensibil mai mari decât cele din perioada 2004‐2009 (305.9 milioane euro, față de 98.5milioane euro).